Απεντομώσεις
Μιλώντας για απεντόμωση εννοούμε τον έλεγχο και την καταπολέμηση όλων των εντόμων που δημιουργούν προβλήματα και εστίες μόλυνσης σε κτήρια και η παρουσία τους εγκυμονεί κινδύνους για το προσωπικό τους επισκέπτες αλλά και το περιβάλλον. Για την απεντόμωση και για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου προσβολών από έντομα απαιτείται επιθεώρηση και εντοπισμός των πιθανών εστιών ανάπτυξης, παρακολούθηση και ταυτοποίηση των εντόμων και επιλογή της κατάλληλης μεθόδου απεντόμωσης. Στην ουσία μιλάμε για τρία σημαντικά στάδια, την πρόληψη, την καταπολέμηση και την διατήρηση, τα οποία συνθέτουν τις διαδικασίες για μια ολοκληρωμένη απεντόμωση. Πιο συγκεκριμένα για την απεντόμωση, η πρόληψη περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών που εμποδίζουν ή αναστέλλουν την επιβίωση των εντόμων. Γνωρίζοντας τον βιολογικό κύκλο του εντόμου αλλά και τις ‘’συνήθειες’’ του εκτελούνται οι απαιτούμενες ενέργειες για την πρόληψη.
Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης
Απεντόμωση ψεκασμού με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης
Με τον ψεκασμό χαμηλής πίεσης διοχετεύεται εντομοκτόνο διάλυμα στις επιφάνειες όπου τα έντομα κατοικούν ή περπατούν. Ψεκάζουμε επίσης σε γωνίες, σε σχισμές επιφανειών όπου υπάρχουν πιθανές εστίες εντόμων. Για το συγκεκριμένο είδος ψεκασμού, γίνεται χρήση εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας και υψηλών προδιαγραφών, τα οποία καταπολεμούν αποτελεσματικά τα έντομα χωρίς να επιβαρύνουν τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.
Απεντόμωση ψεκασμού με μηχάνημα υψηλής πίεσης
Ο ψεκασμός με μηχάνημα υψηλής πίεσης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση εντόμων σε βιομηχανικούς χώρους καθώς και υπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης. Τα εντομοκτόνα έχουν επιλεκτική δράση με την έννοια ότι καταπολεμούν μόνο τα έντομα, για τα οποία εφαρμόζεται ο ψεκασμός.
Απεντόμωση με gel
Το gel το χρησιμοποιούμε κυρίως για τη απεντόμωση κατσαρίδας και μυρμηγκιού. Πρόκειται για ένα άοσμο σκεύασμα, μη τοξικό, το οποίο τοποθετείτε στις φωλιές ή σε σημεία που συχνάζουν τα έντομα. Η αποτελεσματική του δράση συνίσταται στην αλυσιδωτή εξόντωση που προκαλούν τα μολυσμένα από το gel έντομα στον υπόλοιπο πληθυσμό. Για την εφαρμογή του δεν απαιτείται εκκένωση του χώρου.
Νεφελοψεκασμός (Fogging)
Ο νεφελοψεκασμός εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου ο συμβατικός ψεκασμός δεν είναι εφικτός και κατά κύριο λόγο σε βιομηχανικούς ή αποθηκευτικούς χώρους. Με τη μέθοδο του νεφελοψεκασμού, με ηλεκτρικό εκνεφωτή -Fogger θερμού- γίνεται διάχυση του εντομοκτόνου σε μορφή καπνού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε κάλυψη όλων των επιφανειών αφού το εντομοκτόνο φάρμακο εισχωρεί παντού, ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι άμεσα και με μεγάλη διάρκεια.
Ειδικές εφαρμογές
Ο υποκαπνισμός με φωσφίνη (fumigation) είναι η πλέον γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος απεντόμωσης χώρων και προϊόντων για την καταπολέμηση εντόμων αποθηκών. Εφόσον έχει προηγηθεί η επιθεώρηση του χώρου που πρόκειται να απεντομωθεί και έχει ολοκληρωθεί ο προσδιορισμός του εντόμου που θα καταπολεμηθεί, ορίζουμε την περίοδο η οποία θα είναι κατάλληλη προς την εφαρμογή. Όλα αυτά πάντα ορίζονται υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου Γεωπόνου- επιστημονικού μας συνεργάτη και υλοποιούνται από το έμπειρο τεχνικό συνεργείο μας.
Η μέθοδος εφαρμογής Fumigation, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χώρους πλοίων, Silo, αποθήκες, βιβλιοθήκες, μέσα μεταφοράς προϊόντων όπως containers, φορτηγά βαγόνια και καταπολεμά παράσιτα σιτηρών, αλεύρου, μπαχαρικών, ξηρών καρπών, βαμβακιού κ.α.
Η καταπολέμηση του ψύλλου στηρίζεται σε ένα συστηματικό πρόγραμμα εφαρμογών ψεκασμού με ειδικά επιλεγμένα εντομοκτόνα σκευάσματα. Στόχος ενός προγράμματος καταπολέμησης του ψύλλου είναι η μείωση του πληθυσμού του ψύλλου που βρίσκονται σε προνυμφικό στάδιο καθώς είναι πολυπληθέστερος των ακμαίων και επιτυγχάνεται δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού του ψύλλου. Κατά συνέπεια η χημική καταπολέμηση του ψύλλου πραγματοποιείται με επαναληπτικούς υπολειμματικούς ψεκασμούς με συνδυασμό εντομοκτόνων ακμαιοκτόνου και προνυμφοκτόνου δράσης. Λόγω του μικρού βιολογικού κύκλου του εντόμου και της ανθεκτικότητας του ψύλλου που βρίσκονται στο στάδιο του ωού επιβάλλεται η επανάληψη των ψεκασμών μετά την παρέλευση 15-20 ημερών και μέχρι της εξαλείψεως του προβλήματος.Τα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν έχουν όλα έγκριση από το Υπουργείο Αγ. Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι άοσμα, δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Είναι εντομοκτόνα επαφής -στομάχου, προκαλούν στο έντομο παράλυση, λήθαργο και θάνατο και έχουν υπολειμματική δράση. Η διάρκεια της δράσης τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου και από το είδος της επιφάνειας που ψεκάσθηκε.
Η φοβία μεγάλου ποσοστού ανθρώπων για τις κατσαρίδες δεν είναι αδικαιολόγητη. Οι κατσαρίδες πέραν της αποκρουστικής τους όψεως φέρουν μία σειρά παθήσεων όπως σαλμονέλα, δυσεντερία και γαστρεντερίτιδα. Τα μικρόβια που φέρουν, μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω των εκκρίσεων και περιττωμάτων τους. Φωλιάζουν και αναπτύσσονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους. Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι οι κατσαρίδες αναπτύσσονται σε βρώμικους χώρους, η υγιεινή και η καθαριότητα δεν επηρεάζουν σε τίποτα την εμφάνισή τους.
Η εταιρεία μας κάνει χρήση των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των κατσαρίδων. Τα σκευάσματα που εφαρμόζει είναι οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα. Ανάλογα με το είδος της κατσαρίδας και την ένταση του προβλήματος, η εταιρεία μας εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, κατσαριδοκτόνο gel, μη τοξικές παγίδες, εκνεφωτήρες ή εφαρμογές αερολύματος.
Μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις προσβολής είναι αυτή των ξυλοφάγων εντόμων, τα οποία προσβάλουν ξύλινα μέρη όπως έπιπλα, σκεπές, πατώματα ξύλινες κατασκευές κ.α.
Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των ξυλοφάγων εντόμων είναι η εφαρμογή υποκαπνισμού, ή της οικολογική θερμικής απεντόμωσης κατά τις οποίες επιτυγχάνεται εξόντωση των εντόμων σε όλα τα στάδια ακόμη και σε αυτό του ωού. Καλά αποτελέσματα για τον περιορισμό της προσβολής όταν αυτή γίνει αντιληπτή άμεσα σε πρωταρχικό στάδιο δίνει και η μέθοδος των ενέσεων στο ξύλο ή ο εμβαπτισμός τους σε ειδικά εντομοκτόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συνδυασμός των παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η συμβουλή του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας μας για την επιλογή και εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου.
Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογενείας Cimicidae και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε μέλη του γένους Cimex των οποίων το Cimex lectularius, ο κοινός κοριός, είναι και το πιο γνωστό, δεδομένου ότι προτιμά να τρέφετε με αίμα από θερμά σώματα, ενώ άλλα είδη των Cimex ειδικεύονται σε άλλα ζώα, π.χ. C. pipistrelli (Ευρώπη), C. pilosellus (δυτικές ΗΠΑ), και C. adjunctus (ανατολικές ΗΠΑ).
Μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας ειναι ο υποκαπνισμός. Αποτελεί μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη διαδικασία, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την εξάλειψη των κοριών.
Η εταιρεία μας εφαρμόζει ψεκασμούς με κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα σε επιφάνειες εφόσον προηγουμένως έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως : το είδος των κουνουπιών που αντιμετωπίζουμε (διαφορετικές θέσεις προτίμησης ανάπαυσης), τις προς ψεκασμό επιφάνειες (πορώδεις ή μη) κλπ. Η εφαρμογή των εντομοκτόνων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του σκευάσματος όπως αυτή ορίζεται από την παρασκευάστρια εταιρεία, σε συνάρτηση με τη σχετική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Ο ψεκασμός γίνεται σε επιφάνειες και όχι στον αέρα , από κατάλληλη απόσταση για την διασφάλιση της καλής και ομοιόμορφής διαβροχής των επιφανειών στις οποίες αναπαύονται τα ενήλικα κουνούπια και επίσης όταν συνθήκες (καιρικές) το επιτρέπουν.
Η απομάκρυνση των φιδιών από ένα χώρο επιτυγχάνεται με ειδικές εφαρμογές απώθησης φιδιών οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από αρχές Μαρτίου με τη διακοπή του λήθαργου των φιδιών και μέχρι τέλος Οκτωβρίου και να γίνονται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία επιστημονικά καταρτισμένα.Το απωθητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την απώθηση φιδιών διατίθεται σε κοκκώδη μορφή. Τοποθετείται περιμετρικά του χώρου. Στη συνέχεια, συστήνεται το «κλείσιμο» του χώρου για να εμποδιστεί η είσοδος σε νέους «ανεπιθύμητους επισκέπτες». Επιπλέον χρησιμοποιείται σκεύασμα και σε δοχείο το οποίο τοποθετείται εκατέρωθεν των εισόδων με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η είσοδος ερπετών εντός των χώρων.